Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Τσουρέκια χωρίς ζυμωμα...

Φέτος είπα να κάνω τη πρώτη μου απόπειρα για να φτιάξω τσουρέκια. Εώς τώρα τα έφτιαχνε η μητέρα μου και εγώ τα έτρωγα έτοιμα. Φέτος όμως ειναι η πρώτη μου χρονια σαν νονα. Οπότε ήθελα να πάω στο βαφτιστήρι μου το δικό μου τσουρέκι. Έγινα και εγώ παραδοσιακή. Ο παλιός μου εαυτός θα γελάει ασταμάτητα. Πάντως ο κύριος λόγος που επέλεξα να κάνω τα συγκεκριμένα τσουρέκια ηταν ότι δε θέλουν ιδιαίτερο ζυμωμα. Η συνταγή ειναι της μαμάς μου.


Υλικά:
  • 1 & 1/2  κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή για τσουρέκια
  • 6 αυγά
  • 125 γραμμάρια νωπή μαγιά(απο φούρνο) ή 5 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 450 γραμμάρια ζάχαρη
  • 250 γραμμάρια νερό
  • 150 γραμμάρια γάλα
  • 250 γραμμάρια βιτάμ
  • 1/2 φακελάκι μαστίχα
  • 1/2 φακελάκι μαχλέπι
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • λίγο αλάτι
  1. Αρχικά χτυπάμε τα αυγά με το μίξερ και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, το γάλα και το βιτάμ να ζεσταθούν αλλά όχι να κάψουν.
  2. Θρυματίζουμε στο μούλτι το μαχλέπι και τη μαστίχα. Για να το βοηθήσουμε προσθέτουμε και λίγη ζάχαρη.
  3. Διαλύουμε τη μαγιά σε ζεστό νερό (να το αντέχουμε στο χέρι μας) και τη προσθέτουμε στα άλλα υλικά.
  4. Προσθέτουμε όλα τα υλικά, εκτός από τα αλεύρι, και τα χτυπάμε για λίγο με το μίξερ.
  5. Έπειτα προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύω-ζυμώνω ελαφρά ώστε να πάει παντού.
  6. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και  βάζουμε τη λεκάνη  στο φούρνο για 30' στους 40 βαθμούς.
  7. Όταν φουσκώσει η ζύμη τη κόβω σε κομμάτια, πλάθω πλεξούδες ή ό,τι άλλο σχήμα θέλω και τα αλοίφω με κρόκο αυγού και νερό.
  8. Τα αφήνω να ξαναφουσκώσουν στο φούρνο στους 40 βαθμούς.
  9. Έπειτα τα ψήνω πάνω σε λαδόκολλα  στους 180 βαθμούς για 30'-45'.
Ετοιμα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου